Att vara fondförvaltare

Det kan låta som ett relativt glassigt jobb, att vara fondförvaltare. Med vad innebär det och vad betyder det att ha hand om andra människors fonder, det är åtminstone ett stort ansvar som man har på sina axlar. Det viktigaste att vara duktig på när man jobbar som förvaltare av fonder är att ett litet misstag kan kosta kunden en hel del, det gäller att ha en fingertoppskänsla balanserat med sunt förnuft.

en hand på bordet

En fondförvaltare som har många års erfarenhet och dessutom reser land och rike runt för att träffa fondbolagen är Elena Lovén, hon säger såhär:

På sina resor och möten samlar hon in information som hon använder i sitt arbete som fondförvaltare.

– Det är inte direkt så att jag springer och handlar direkt när jag kommer hem från en resa utan de affärer vi gör i fonden bygger på en långsiktig strategi. När vi samlat in tillräckligt mycket information som pekar åt ett håll gör vi affär.

 

För den som funderar på fonder och vad de ska spara i som exempelvis ppm-fonder så är det viktigt att man väljer noga. Dels genom att söla information om fonderna men också genom att sitta ner med din planerade fondförvaltare och prata om vad som kommer att ske och hur de spår framtiden.

Inte så glamouröst som trott

Många verkar tro att det är otroligt mycket pengar som betalas ut till fondförvaltare och denna åsikt kom i samband med finanskrisen 2008 då bonusar fortfarande gavs till förvaltare, trots nedgång på ekonomin. Men sanningen är den att förvaltare jobbar otroligt hårt och måste ta mycket risker, risker som kan innebära att man förlorar sitt jobb på tre röda. Gör man rätt så är det bara positivt för den som förvaltar hos er, blir det fel kan det blir katastrofalt. Därför ska man alltid välja fonder som är pålitliga och som har en historia för att vara någorlunda säkra.