Etikettdoktorns tips för ett bra första intryck

Du får aldrig en andra chans till ett första intryck. Det är viktigt att vara noggrann i ditt bemötande av kunder och medarbetare för att bli framgångsrik i affärsvärlden. Här är ett tips på hur du imponerar på dina nya bekanta.

Det tar en människa ungefär sju sekunder att bilda sig en uppfattning om personen som står framför henne. En stressande insikt, om man inte är säker på hur man ska bete sig för att göra ett bra första intryck. Om du känner dig nervös inför dina professionella möten kan det vara en bra idé att ta hjälp av en coach eller etikettdoktor. En sådan hittar du, till exempel, här: http://www.matsdanielsson.se/.

Affärsetikett – att bemöta kunder och medarbetare

Ett generellt råd: lyssna mer än du pratar. Ställ frågor istället för att pitcha. Det spelar ingen roll hur entusiastisk du är över meddelandet du försöker framföra – produkter du säljer eller idén du har. Du måste också utstråla att du är intresserad av andra, inte bara dig själv. Annars riskerar du att förlora mottagarens uppmärksamhet.

Det här en tanke som är lika viktig då du kommunicerar med dina medarbetare. Särskilt om du är chef. Att kunna lyfta och uppmärksamma människorna runt dig gör dig till en bättre ledare och skapar förtroende och lojalitet hos dina anställda. Dessutom kommer deras prestationer ändå avspeglas på dig:

Även om det är din förtjänst att medarbetaren har lyckats så behöver du inte framhäva det. Om du är ödmjuk kommer du också att få din ära för detta så småningom. Dessutom är det ju faktiskt så att om dina anställda utmärker sig, så kommer även du som chef att utmärka dig. Och om ditt team lyckas, så kommer även ditt företag att lyckas. – Jeff Haden

Om du vill läsa mer om hur du gör ett bra första intryck på kollegor och kunder kan du göra det här. Och kom ihåg – du har bara en mun, men två öron. Använd dem proportionellt.