Fler möjligheter för e-handlare i globaliseringens kölvatten

Världens fabrik kallas landet ibland. För visst producerar Kina allt mer av världens konsumtionsvaror. Med en allt stigande världshandel fraktas över 90% av allt vi köper mellan länder, hav och till hamnar – för att tillslut hamna upp i en butik nära dig. En tilltagande globalisering har visat sig öppna upp möjligheter för e-handlare i Sverige. Men det finns också vissa problem som tillkommer.

 

En majoritet av Sveriges befolkning handlar online

89% av Sveriges befolkning använder sig av e-handel enligt en studie utförd av Audience Project. I genomsnitt handlar gemene man för 6 000 kronor per år med shopping över internet. Fenomenet e-handel har vuxit stadigt sedan introduktionen av internet. Det är framförallt elektronik produkter som beställs online, vilket gynnar e-handlare som tidigt hittade rätt marknad för att sälja sina produkter på.

 

Viktig information för konsu799688-phone-with-adaptermenter

För individer som har eller funderar att köpa elektroniska varor via internet är det viktigt att man ser över märkningen på de produkter man

Fler möjligheter för e-handlare i globaliseringens kölvatten

beställer. Elsäkerhetsverket rapporterade tidigare under året i ett pressmeddelande om ett ökat antal anmälningar om brister i bland annat mobilladdare. Elektroniska produkter ska ha en så kallad CE-märkning som markerar garantin en återförsäljare ålägger om att produkten uppfyller de lagstadgade säkerhetskraven. E-handlare kan använda sig av Interteks tjänster för att undersöka huruvida deras elektroniska produkter kan erhålla en CE-märkning. Framförallt är det mobiltelefoner och laddare som kan vara farliga i en hemmiljö om de har tillverkats felaktigt. Som konsument bör man ha följande i åtanke:

 

  • Enbart köpa laddare i originalförpackning
  • Ur en säkerhetssynpunkt är billigare laddare i regel sämre
  • Hålla laddaren under uppsikt vid eventuell överhettning
  • Kontakta återförsäljare om du upptäcker brister

 

Allt fler konsumerar genom sin mobil

Det är fortfarande datorn som dominerar när det kommer till e-handel. Men allt fler börjar att använda sig av mobila enheter för att shoppa online på. Det är framförallt surfplattan och mobiltelefonen som allt fler använder. Allt fler använder sig också av olika apparater. Utvecklingen spinner vidare på de möjligheter som väntar e-handlare inom de kommande åren.