Reklam blir allt viktigare

Konkurrensen om kunderna blir allt hårdare vilket har gjort att reklam blir allt viktigare och inte bara inom affärsvärlden. Även välgörenhetsorganisationerna måste konkurrera med varandra om bidragsgivarna – vilka måste hårdsatsa på reklam och presentshoppar för att hålla sig kvar på marknaden.

silhuetter serviceAtt reklam och marknadsföring är viktigt när man konkurrerar om kunder är ganska självklart, men även när det kommer till välgörenhet är det viktigt att synas för att hålla sig kvar på en allt konkurrens tätare marknad. Bland annat skriver Dagens Nyheter om hur konsekvensen av ökningen av antalet internationella aktörer på området har gjort att välgörenhetsbranschen har förändrats Sverige just på grund av konkurrensen. Till exempel lägger man idag mer pengar av sin budget på kampanjer och marknadsföring, vilket också dock resulterat i att man drar in mer pengar till sin verksamhet och visst finns det sätt att arbeta med marknadsföring utan att det kostar så mycket. Det har vi tidigare skrivit om under rubriken ”7 tips på billig marknadsföring” där vi bland annat tipsar om hur småföretagare med smal budget kan slå sig fram på marknaden mot sina större konkurrenter just genom smart marknadsföring. Dock ska man hålla i minnet att det, trots branschens förändringar på senare år, fortfarande är en del skillnader mellan affärsvärlden och biståndsbranschens sätt att tjäna in sina finanser. Biståndsorganisationer är nämligen helt bundna av personer som skänker gåvor, vilket just resulterat i det tydligare fokuset på marknadsföring inom branschen som även resulterat i en rad olika kreativa lösningar på att just samla in sina pengar. Till exempel blir det allt vanligare att man inom organisationerna hittat på mer pedagogiska sätt samla in pengar på än att bara be folk sätta in kronor på ett konto. Så som att man bland annat skapat saker som att ha fadderbarn eller skicka bidrag till speciella ”flickprojekt”. Och varför har man valt just dessa? Är det något man vet inom branschen så är det att just barn och flickor lockar många givare.

Presentshoppar blir vanligare

GåvokortPrecis som att organisationerna hittar olika projekt att samla in bistånd till så har man även uppfunnit modellen med presentshoppar där bidragsgivarna kan köpa exempelvis rent vatten till en familj i område där det råder vattenbrist, en get, malariavaccin eller barnmorsketjänster och myggnät med mera som delas ut där det behövs. Och visst lockar det fler givare, men för att organisationerna ska kunna hålla sig kvar måste man fortsätta hitta alternativa vägar för att locka givarna – samtidigt som man måste låta givarna veta att man existerar, och det gör man genom marknadsföring.