Så bygger du en förmögenhet

De flesta människor tycker att ekonomi är ett tråkigt ämne. Många tror sig inte kunna påverka den i särskilt hög grad. Att ta tag i den och försöka göra något åt den kan kännas tungt, kanske till och med övermäktigt. Men kom då ihåg; att välja att inte göra någonting är också ett val. Här följer ett recept på hur man enkelt, med lite tålamod, bygger en förmögenhet.

När man investerar i någonting betyder det att man köper en tillgång av något slag. Tillgången ska sedan ge mera pengar än det kostar att ha den. Den enklaste formen av detta är ett bankonto som ger ränta. Det är dock inget man bygger en förmögenhet på. Om man vill att pengarna ska öka i lite raskare takt är ett sätt att investera i aktier och gärna i en speciell sort, nämligen investmentbolag.

Investmentbolag

Ett investmentbolag är ett bolag som i sin tur äger och investerar i andra bolag. Just investmentbolag är bra att starta med eftersom man får mycket för pengarna. I och med att man köper aktier i ett investmentbolag får man många bolag på köpet och man sprider därmed riskerna på ett sunt sätt. Historiskt sett har också investmentbolagen klarat sig bättre än börsen i stort.

Få pengarna att växa

I början kommer ökningen av kapitalet att verka litet, men detta kommer att förändras över tid. Viktigast är att inte ge upp. Det kommer att löna sig. Oavsett om man bara har råd med några hundralappar i månaden kommer investeringen att växa med någon procent per år. Utöver detta får aktieägaren också en utdelning på sina aktier varje år. Om dessa pengar återinvesteras i nya aktier som sedan växer och ger nya utdelningar har man satt en snöboll i rullning som blir större och större för varje år. Visserligen kommer det att finnas något år som ger sämre avkastning men då gäller det att sitta still i båten. På sikt kommer investeringen att växa sig riktigt stor. Det här är ett mycket bra recept för den som vill ta tag i sin ekonomi på riktigt och faktiskt skapa sig en förmögenhet på sikt.