Språkresan återigen populär

Språkresan är verkligen någonting som har börjat klättra i anseende igen, det är inte längre något som ses på med höjda ögonbryn, utan det klassas nu som en seriös form av utbildning där man på ett effektivt och roligt sätt får lära sig ett främmande språk.

Ja, det är sannerligen på det viset att språkresan fått sig ett uppsving. Att åka på en språkresa till England för att utveckla sin engelska, till Frankrike för att på riktigt behärska franskan eller kanske till Brasilien för att lära sig det vackra språket portugisiska är något som många drömmer om att få göra, oavsett vilken ålder man är i. Det finns flera olika målgrupper när man talar om språkresor, och de är alla lika berättigade till att få åka iväg på ett äventyr som ger en herrans massa kunskap på köpet. Allehanda.se skriver här om hur eleverna på Mikael Elias teoretiska gymnasium i Örnsköldsvik får åka iväg på en språkresa till England under sitt första gymnasieår. Skolan anser att det är en väldigt bra satsning som ger eleverna inte bara en möjlighet att bilda relationer och lära känna varandra, utan också en möjlighet att förbättra sin engelska och lära sig om andra kulturer. En annan form av språkresa är den som tar plats i Public Service, när SVT på ett dokusåpaliknande sätt följer hur en grupp utrikesfödda ska lära sig det svenska språket, en TV-satsning som visat sig ge en väldigt bra bild av hur det faktiskt ser ut när man ska lära sig ett så svårt språk som svenskan faktiskt är.

Planera din egen resa

Om man inte får möjlighet att åka iväg på en språkresa med sin skola eller får vara med i en TV-satsning får man se till att planera och organisera sin resa själv. Det finns mycket att tänka på, här är några punkter som kan vara bra att fundera på innan beslut tas:

  • Fundera över vart du vill åka, och vad för språk du vill lära dig, och varför. Vill du få till din akademiska engelska för att få ett försprång på arbetsmarknaden, eller vill du lära dig hur man talar mandarin för att du funderar på att flytta dit så småningom? Identifiera ett behov och fyll det med resan.
  • Att köpa en paketresa kan kännas praktiskt och är skönt för den late, men var uppmärksam på att det ofta kan bli en dyr överraskning eftersom det tillkommer flera kostnader som inte ingår i paketet, så var beredd på att du får lägga ut mer än du räknat med.