Stående arbete ger bättre hälsa

Vill du få ett friskare liv och prestera bättre på arbetet är det dags att ställa dig upp vid ditt skrivbord. Forskning visar nämligen att en stående arbetsposition har många hälsofördelar.

En ny studie visar att den som står vid sitt skrivbord minst två timmar per arbetsdag minskar risken att drabbas av sjukdomar som hjärtattack och cancer. I Dagens Nyheter skriver man att kontorsarbetare helt enkelt behöver röra på sig mer om dagarna och att stillasittande verkligen inte är det optimala för kroppen. Förutom att man ska stå upp är variation mellan arbetspositioner viktiga. Ibland kan det till exempel vara bra att ta en paus från jobbandet och ta en promenad. Men det bästa är alltså att man försöker se till att stå mycket av arbetstiden som möjligt.

Mer flexibel arbetsplatsarbete-kontor-business

För att kunna stå upp på jobbet krävs det inte bara att man själv ställer sig upp, utan det krävs också att arbetsgivaren anpassar arbetsplatsen för en mer flexibel arbetssituation. Detta handlar bland annat om att investera i möbler som höj- och sänkbara skrivbord, som gör att man kan variera mellan sittande och stående. Dessa bord kan man exempelvis köpa på http://aktivmiljo.se/kategori/produkter/produkter-skrivbord-hoj-och-sankbara/. Ser man till att arbetsplatsen blir flexibel och att medarbetarna kan variera sin arbetsställning, leder detta till mer kreativa anställda, skriver Svenska Dagbladet.

Lika som maraton

Den som tvivlar på att en stående arbetsposition faktiskt är bättre än en sittande, har massvis med forskning att läsa genom. Bland annat har man kommit fram till att den som står upp på jobbet några timmar per dag förbränner lika mycket som om den skulle springa ett maratonlopp en gång i månaden.

”Även om det givetvis är mer påfrestande att stå än att sitta ned är det inte lika jobbigt som att springa drygt 42 000 meter.” Läs mer.