Stoppa avskrivning av studielån

Efter 67 års ålder skrivs kvarvarande lån man har hos CSN av. Detta berör ungefär över 20 000 människor årligen, något som Regeringen nu vill göra ändring på.

CSN betalar ut pengar som möjliggör att majoriteten av alla som studerar i Sverige ska kunna fortsätta göra det och sätta sina studier först för att få en sådan bra utbildning som möjligt. Med ett ekonomiskt stöd på 23 miljarder kronor årligen så hjälper CSN nästan 900 000 studenter att ta sig igenom studieåren på ett drägligt sätt. För många människor rör det sig om många års studier som i slutändan blir till stora summor pengar, summor som man kan ha det svårt att betala av under sin livstid. Lägger du på ett blancolån för att betala en dyrare utbildning blir ofta det lånet prioriterat då det vill man bli av med fort, medan man ser CSN som ett lån som alltid kommer finnas där och flyta med tills man blir 67. Vad som nu gäller är att Regeringens Anders Borg vill att man ska ta bort avskrivningen som nu råder för att man under hela sitt liv ska betala tillbaka sina pengar.

Hårdare tag

Ja, Regeringen fick kritik över att de ville sänka studiebidraget med 300 kronor som de sedan tog tillbaka. Det har även sagts att de vill höja påminnelseavgiften med 250 kronor. Det senaste är nu att tvinga pensionärer att livet ut betala för sin utbildning. Något som än en gång rört om till stora protester, och var detta kommer sluta få vi hoppas med ett förlåt hos Borg.

En kan fråga sig vilken typ av värld som Regeringen och dess politiker vill att vi ska få i framtiden om människor tvingas välja mellan att ta ett jobb efter gymnasiet eller att hoppa på studierna för att sedan få sitt drömjobb.