Ta cykeln till jobbet

Det är lätt att tro att vi lever i hälsoivrande tider där folk rör på sig som aldrig förr. Men går man runt med den bilden har man, tyvärr, helt fel. Vi rör på oss ovanligt lite, och fler väljer bilen till jobbet trots att de bara har några kilometers resa dit. Om fler skulle välja cykelns skulle det ge resultat både på klimatet, men framför allt på vår egen hälsa.

Vi har tidigare skrivit ett relaterat inlägg om att arbeta stående för en bättre hälsa. Många arbetsplatser erbjuder idag höj- och sänkbara bord som gör att personalen kan variera sin position. Studier visar att det här både motverkar allmän ohälsa, men också cancer. Nu har även fler initiativ tagits för att få folk att lämna bilen hemma och ta cykeln till jobbet.

Bra och säkra cykelvägar

I smalanningen.se kan vi läsa följande:

Ny forskning visar dessutom att de som cyklar till jobbet nästan halverar risken att drabbas av cancer och hjärtsjukdom, jämfört med bilpendlare.

– Resor under fem minuter kan göra stor skillnad både på hälsa och miljö, säger Anette Degerman.

Runt om i landet arbetar kommunerna för att förbättra cykelvägarna. På många ställen behöver man knappt möta biltrafiken; cykelvägarna går parallellt med dem eller genom smarta viadukter och broar. Bor man på rimligt avstånd upplever många dessutom att det går snabbare med cykeln. Du slipper bilköer och kan ta en stund för dig själv och din hälsa.

Det finns idag nästan ingen ursäkt allt att ta cykeln om man har möjlighet. Det ger direkt effekt på dina muskler, ditt balanssinne och din energi. Det är bara att sätta igång!