Tvungen att flytta med företaget?

Det finns flera anledningar till att ett företag flyttar sin verksamhet från en ort till en annan och för att vissa av de anställda ska kunna arbeta kvar krävs en hel del förändringar i privatlivet – men kan arbetsgivare kräva att en anställd flyttar eller pendlar 50 mil?

fragetecken-fragaAtt flytta en verksamhet från en ort till en annan är inga konstigheter, det görs hela tiden av olika anledningar. Kanske har man växt ur sina nuvarande lokaler och måste flytta till nya? Det är något som hände exempelvis företaget Garden Girl som kommit att bli så framgångsrika att man helt enkelt behövt flytta till något större, vilket tidningen Corren skriver om. Men det företaget hade tur. De kunde nämligen flytta till lokaler på samma ort och ställde därmed inte till något krångel för sina anställda. Så vad det dock inte för Cecilia som tidningen Kollega skriver om vars kontor på den lilla Stockholmsfilialen hon arbetade på blev nerlagd – och hennes enda val var att flytta till företagets huvudkontor hela 50 mil bort. Så för hennes del när hon tackade nej till detta, eftersom det krävdes att hon då skulle veckopendla och även stå för egen bostad istället för att få använda företagslägenheter eller annan bostadslösning, blev hon uppsagd. Hon fick skylla sig själv helt enkelt, eller? Nej, sanningen är att det i detta fall var det faktiskt arbetsgivaren som gjorde fel. En arbetsgivare får aldrig kräva att en anställd ska lämna både lägenhet, familj och sitt sociala liv för sitt arbete på annan ort på detta sätt då det rör sig om denna typ av avstånd – hade det skett inom till exempel Stockholmsområdet hade det dock varit okej. Men vad man ska lägga på minnet är att arbetsgivaren aldrig kan ställa den här typen av krav på sina anställda utan att förhandla med den anställde först så att alla parter blir nöjda.

Något att tänka på

För att ha koll på sina rättigheter och skyldigheter som anställd kan det vara en god idé att ha koll på arbetsrätten. I videon här nedan föreläser man om LAS och MBL, två av arbetsrättens viktigaste lagar att ha koll på som anställd. Titta gärna: