Utbildningar som ger arbete

När det är dags att välja utbildning är valet inte alltid helt självklart. Idag finns det ett gigantiskt utbud av utbildningar och dessutom olika sätt, som till exempel högskoleprovet, att blir behörig till de olika utbildningarna även om man inte har de allra bästa gymnasiebetygen. Självklart ska man utbilda sig till något som man tycker är intressant och roligt. Däremot är det minst lika viktigt att det är en utbildning som faktiskt kommer generera arbete efter din examen.

Många väljer att utbilda sig till något, till exempel tv-spelskonstruktör, för att det verkar så otroligt kul, men när de sedan studerat färdigt efter flera år så finns det inga jobb att få. Känslan av att ha pluggat i ”onödan” är självklart inget man vill uppleva efter flera års stil, svett och tårar. Därför är det väldigt viktigt att kolla upp hur arbetsmarknaden ser ut för den yrkesgruppen så att man inte riskerar att stå utan arbete efter utbildningen.

VVS

En utbildning som garanterat kommer ge dig arbetet är en utbildning inom bygg, och då framförallt inom VVS. För att få renovera badrum eller andra våtrum, krävs det att man har VVS-utbildning. På grund av att våtrumslicens är ett måste för att man ska få renovera dessa delar av hus kan man vara säker på att människor alltid kommer behöva anlita hantverkare med våtrumslicens. Det finns flera olika vägar att gå för att få sin utbildning och licens men gemensamt för alla utbildningar är att de innehåller en lång lärlingsperiod vilket inte bara gör att man får lära sig arbetet på plats utan dessutom gör att man nästan alltid får arbete direkt efter utbildningens lärlingsperiod.