Hur utsikterna ser ut för en efter att man har studerat klar beror på många faktorer, varav de flesta är påverkbara:
– Vad man har läst. Om man exempelvis har studerat ett ämne som det finns väldigt lite utbildning för så kan det ju göra efterfrågan på en desto större. Hur studierna har gått är också något som påverkar ens framtid förstås. Det är inte mycket lönt att ha läst tre år på en utbildning om man inte fått godkänt…
– Vilken arbetsmarknad man gör sig redo att dyka ut i. Exempelvis är ju mediabranschen väldigt överrepresenterad när det kommer till vad unga vill jobba med.
– Hur ens kontaktnät ser ut. Det är nästan lite orättvist hur viktigt det är att ha rätt kontakter. Men samtidigt gör det också att en ny sorts rättvisa skapas; det är inte alltid viktigast var man kommer ifrån, vilken tur man har hos företag som sysslar med bemanning eller vilka exakta akademiska poäng man har tillryggalagt, utan det kan faktiskt handla om att vara på rätt ställe på rätt tid.
Sedan finns det ju ganska många sätt att både få och att behålla ett jobb. Exempelvis är det lätt att glömma att man kan vända sig till en firma som håller på med personaluthyrning om man inte lyckas knipa just ett fast jobb riktigt än.